top of page

Topptursdagar i Riksgränsen - om att korsa gränsen


Det här skriver jag från mitt hjärta som entreprenör till dig.

Ljuset från midnattsolen sveper över bergen från Narvik till Riksgränsen.

Maj månad är en av de bästa månaderna under säsongen, på så vis att vi har flest antal bokade grupper och deltagare under året. 2020 är fjärde året som vi arrangerar topptursevent och skidåkning i Riksgränsen. Där midnattssolen lyser upp vårvintern.


Redan i mars började mail trilla in om avbokade grupper och kurser. Två resor med Ving ställdes in, en träningsvecka outdoor till Madeira och en Yoga och klätterresa till Mallorca. Därefter mail om Riksgränsen, 3 grupper och flertalet guidade topptursdagar som avbokades. Denna gång inte pga sjukdom eller inställda resor, utan på grund av skammen om att resa eller delta på kurser - som kan uppfattas som resor.


Mitt jobb är ett resande säsongsjobb. Mitt namn är Johanna Nygård och jag startade Systrar i bergen 2015. I snart 5 år har jag byggt upp en outdoorbyrå och det har tagit tid. Risker. Investering. Och mod att våga följa drömmar!


Jag är en kvinnlig entreprenör och företagare inom outdoor, en guide och en passionerad skidåkare.


Systrar i bergen blev för mig ett mjukt sätt att dela mina drömmar, om ett liv i bergen, med nyfikna människor som vill dela samma passion. Tillsammans delar vi upplevelser i kontakt med naturen och lyfter framförallt fram fler kvinnor i en icke jämställd bransch.


För några veckor sedan slutade jag drömma. Efter en storm av negativa projiceringar i sociala medier.

Därför är jag idag extra tacksam för den lilla grupp som valde att genomföra helgens toppturskurs för nybörjare. I Riksgränsen. Den platsen som jag för 5 år sedan lovade mig själv att alltid återvända till som en avslutning på skidsäsongen. Den platsen som jag året efter mitt löfte började organisera event och kurser till för att få fler att upptäcka det förtrollande jag upptäckte första gången som jag besökte bergen i gränslandet. På skidor och på topptur.


Tillsammans har vi kunnat genomföra topptursdagar tack vare att alla bara deltog om de kände sig fullt friska, alla tog ansvar för noga hygien och vi höll oss till Systrar i bergens riktlinjer som gäller just nu för samtliga kurser. Läs mer om det här!


Som entreprenör och egen företagare livnär jag mig på min egen motor. Mitt arbete och de projekt som jag väljer att driva igenom. Ibland lyckosamt och ibland mindre lyckosamt. Det har tagit tid, och det tar tid, att bygga ett företag och en filosofi som genuint återspeglar Systrar i bergen.


Men som entreprenör vet jag också om att våga gå vägar utanför de redan byggda vägarna. Vi hittar möjligheter där andra ser hinder. Och med rätt ödmjuk attityd kan vi också hitta ett sätt att förhålla oss till den kris som har drabbat världen.

Kvällstur i Riksgränsen.

Låt oss fortsätta se framåt och hjälpa varandra med omtanke. Och med en respekterad fysisk distansering tillsvidare.

Varmt välkommen till nya kurser och upplevelser!


Med värme och ljus från bergen, Johanna Nygård
Comments


bottom of page