top of page

Digitala föreläsningar: skidor och klättring


För några veckor sedan genomfördes min första föreläsning om Topptursplanering och lavinkunskap utifrån en topptursguides erfarenhet. Intresset växte snabbt till andra tillfället och nu återstår en tredje föreläsning i samma tema söndag 7/3. Finns det en efterfrågan så kommer det att bli ett fjärde tillfälle.

Innehållet i föreläsningen är anpassat efter de många frågor som jag får när jag guidar toppturer i Systrar i bergen eller går på topptur med vänner i bergen. Vad pratar vi om, vad tittar vi efter och hur genomför vi toppturen från start till slut?


För mig är gruppdynamik och närvaro en central del i allt jag arbetar med i Systrar i bergen. Vi är dock människor och ibland stjälper detta och då kan konsekvenserna bli i värsta fall bli omfattande. Jag var med om just detta.


Nu är det 3 år sedan jag var med om fallolycka i Sylarna, där jag föll 200 höjdmeter, handlöst i snabb hastighet och oanande om mitt fall skulle ta stopp. Detta är en av mina upplevelser som jag delar med mig om i föreläsningen, varför hamnade jag i den olyckan och hur kan beslut utan närvaro påverka oss i bergsmiljö.

Toppturssäsongen är i allra högsta grad på väg in i högsäsongen i Svenska fjällen så detta ämne är fortsatt aktuellt. Närmast därpå smyger sig snart klättersäsongen in, och tack var det fina intresse som visats för dessa föreläsningar så kommer jag snart att bjuda in till en ny serie av föreläsning för dig som vill börja klättra eller bli inspirerad och lära dig mer om klippklättring utomhus!


Varmt välkomna till nya upplevelser i bergen och naturen! Med värme,

Johanna NygårdCommentaires


bottom of page