top of page

En guide till natursköna Mallorca

Uppdaterat: för 19 timmar sedan


Jag upptäckte Mallorca av en slump men genom klättringen. Min första resa till Mallorca var min första klätterresa utomlands (från Sverige). Sedan dess har jag återvänt varje år, både förpriva klättring och med grupper i Systrar i bergen.


Här delar jag några av mina bästa tips till dig som vill upptäcka Mallorca och klättra eller vandra på ön.



klättring
Klättring strax ovan Alcudia, Mallorca.


Palma

Mallorcas huvudstad. Jag har själv inte strosat särskilt mycket längsmed hamnen eller de charmiga smågatorna nära huvudgatorna och de alla otaliga restaurangerna. Palma har puls och staden har så mycket som nästan 300 000 invånare.


Däremot har jag några gånger klättrat vid Ca´s Català som sägs vara Mallorcaners after-work klätterklippa. Detta är en fin sydvänd klippa som framåt hösten bjuder på vackra solnedgångar. Klättring erbjuds för alla nivåer, från 4-klättring till 6c+.


Västkusten och bergen

Längsmed västkusten och uppåt bergen har jag några av mina absoluta favoriter för klättring. För den som gillar vandring finns mycket att upptäcka och ett besök till Sôller är att rekommendera! Vandringsstigar slingrar sig ovan klippor och hav utefter kusten.


Ofta tar jag med mina grupper till ett klätterområde som ligger strax nedanför byn, beläget högst upp på ett berg, som heter Valldemossa. Här finns Mallorcas bästa glassbar med gelato för den som älskar glass!


Klättringen nedanför Valldemossa är bred och passar alla nivåer. Från nybörjare med 4-klättring till den mer avancerade klättraren som vill klättra branta tak uppåt 9a!





El cap Formentor

Mallorcas nordligaste punkt. Längsmed den långa sträckan ut till öns yttersta spets finns många fina utsiktspunkter, badstränder, vandringsleder och självklart även klätterklippor. Ett väl värt besök, när du är på Mallorca!



Alcudia och Pollença

På nordsidan av ön hittar du en långgrund sandstrand som sträcker sig mellan de två städerna Alcudia och Pollença. Här finns alla typer av vattensporter att utöva. Vägen mellan städerna är populär för cykling, löpning och milslånga promenader. Trots de till synes turistiga kvarteren i Alcudia finns det många bra restauranger att besöka för både lokala och mer moderna maträtter.



Östkusten och havet

Förutom fin klippklättring på östra sidan av ön så finner du här den bästa DWS-klättringen. Alltså Deep Water Solo. Vilket betyder att du bouldrar och friklättrar på höga klippväggar som reser sig ur havet och din exit är, just det, havet! Rekommenderas för simkunniga och att boka en guide första gången.


Om mig

Mitt namn är Johanna Nygård och jag startade Systrar i bergen AB 2015 för att sammanföra fler kvinnor i bergen och naturen. Alla kurser och resor leds av professionella guider och instruktörer med utbildning, erfarenhet och personligt bemötande för våra underbara gäster och deltagare!


Jag älskar att dela upplevelsen och se andra växa i bergen, på klätterklippan och i skidbacken.





Comments


bottom of page