top of page

Skiers träning - som kvinnlig skidåkare


Vi går mot en NY vintersäsong - äntligen! ❄️

Jag kombinerar numera klättring med att bygga upp min kropp igen för skidåkning ute i bergen tillsammans med er. Det är just nu alltså mer fokus på benstyrka och inte bara core, rörlighet och starka armar, som är mer krävande i klättring.

För en vecka sedan spelade jag in en film tillsammans med Sebastian som ger dig några tips på övningar som jag gillar - som kvinnlig skidåkare.
Framöver så vill jag upplysa tydligare skillnaden mellan kvinnliga och manliga skidåkare.


Vilka förutsättningar har vi som kvinnor och hur är skidteknik och historia skapat av män, och hur den filosofin fortfarande lever vidare i våra skidskolor.


Vi har helt olika förutsättningar fysiskt och för att inte tala om perioder (mens etc) som vi kvinnor lever med året om. Jag har själv märkt hur detta har påverkat mig i perioder när jag har hållit kurser eller guidade turer. Att till exempel byta tampong mitt ute i snöyra på en topptur, eller bakom träd i skogen under en klätterkurs. Jag har också lärt mig och försöker följa periodiska mönster, där jag inte gör mina största bersgturer eller skidåk dagarna innan mens för att jag ofta blir väldigt nedsatt i energinivå och har låga järnvärden som bland annat leder till yrsel och mindre fysisk styrka. Ni är säkert många fler än mig som också ibland tampas med kraftig värk, huvudvärk och några kanske till och med också mood swings (PMS).


Jag har aldrig (!) hört någon prata om kvinnligt respektive manligt under mina kurser till instruktör eller guide. Men jag vill börja prata om det under mina kurser och resor. För att vi ska kunna komma ännu i djupare kontakt med oss själva utan att skämmas för att vi har andra förutsättningar. När vi först är i kontakt med oss själva kan vi också hitta den närvaron i våra äventyr som jag alltid söker i bergen!


----------------------

Idag regnar det i Engelberg, men snöar på bergstopparna. Nästa helg öppnar liftarna för skidåkning på glaciären. Och jag längtar efter att få dela en ny vinter tillsammans med dig!


/Johanna Nygård

Founder of Systrar i bergen ABPS. Boka en plats till Skiers träningsgrupp i Stockholm vecka 44 + 45. Varje tisdag och torsdag kickar vi tillsammans igång med försäsongsträningen! Läs mer här >>


Comments


bottom of page