top of page

Smarta vägval i offpist - vad är det?


Hösten övergår snart i vintersäsong och på utvalda orter har skidsäsongen 21/22 redan öppnat. Hemma i Engelberg, Schweiz, är det nu möjligt att åka skidor på glaciärens pister. Själv har jag inte gjort säsongens första skidsvängar ännu. Däremot har jag snart haft sju digitala föreläsningar och samtal om topptursplanering och grundläggande utrustning- och lavinkunskap för skidåkning i offpist. Varje föreläsning genomförs i mindre grupper så att ni har chans att delta med frågor och styra samtalet efter ert intresse.


Vad är egentligen smarta vägval i offpist och vad bör vi alltid ha i åtanke innan vi beger oss ut på berget eller i fjällen utanför markerade pister?


Min förhoppning med det här inlägget är att inspirera dig till en mer medveten planering i din skidåkning och att prata öppet om det vi gör ute tillsammans i bergen.



Engelberg 2020/2021. Foto: Jesper Wåhlstedt.

Topptur och freeride-skidåkning i alperna och svenska fjällen.

Vad ska alltid med i ryggsäcken när vi rör oss i offpist-terräng?

  • Lavinutrustning - En digital tranciever med 3 antenner. Kom ihåg att uppdatera din tranciever med jämna mellanrum, rekommenderat är 3 års-intervall. Minst 60% batterinivå. - En sond. Tänk på att inte köpa en sond som är kortare än 240 cm. - En spade i ett material som håller för hårt packad snö och att du ställer dig på bladets kant med pjäxan för att komma igenom hårt packad snö.

  • Lavinryggsäck - Jag får ofta frågan om jag använder en lavinryggsäck eller vad jag tycker om detta. Min mening är att det är positivt, särskild då det finns statistik på att fler överlever en lavin OM du drar i handtaget så att din ballong blåser upp. För topptur använder jag inte lavinryggsäck av olika skäl.

  • Första hjälpen-kit - Skavsårsplåster i all ära, med topptur i åtanke och nya pjäxor. Men viktigt i snön är att vi kan skydda trauman mot nedkylning, stoppa blödning och stabilisera benbrott. I svenska fjällen räknar jag in vindsäck i mitt Första hjälpen-kit i ryggsäcken tillsammans med varm dryck.

  • Kläder efter väder. Att hitta rätt kläder för olika toppturer kräver sin träning... Men dubbla handskar är en bra start tillsammans med ett extra värmande plagg.






Säkra beslut i topptur och offpist-skidåkning


Det är viktigt att vi är ödmjuka i vår approach till snö och lavinterräng. Vi kalkylerar risker och att undvika lavinrisk helt och hållet innebär i princip att vi behöver hålla oss till terräng som är under 25 graders lutning.


För att få en uppfattning om dagens förhållande så finns det dock några faktorer vi alltid bör titta efter för att bedöma vilken risk vi ställs mot just den dagen i vår skidåkning.


I svenska fjällen planerar jag alltid min åkning efter:

  • Lavinprognoser.se - Vad är risken idag och vilka lavinproblem beskrivs.

  • Väderprognos

  • Väderpåverkan senaste dygnet - Rikligt snöfall? - Vindriktning och och vindstyrka, har snön flyttats av vinden? - Väderstreck i kombination med säsong.

  • Terräng - Vart befinner vi oss. På kalfjäll, över eller under trädgräns?


Vad tänker jag på under vår topptur och i offpist-åket?

  • Uppmärksam på stora temperaturförändringar. Stiger temperaturen under dagen så förändras även snötäcket.

  • Så kallade womphf-ljud, ett suckande ljud från snön. Vilket betyder att snötäcket brister och har svaga lager.

  • Sprickor i snön där vi går på topptur eller åker skidor är tecken på att det finns tendens till flaklavin.

  • Lutning på terräng. Beroende på lutning hanterar vi olika lavinproblem.

  • Alltid en säker Exit i varje skidåk, vilket betyder att jag har en flyktväg planerad innan jag börjar genomföra offpist-åket.

  • Att alltid åka en och en.


Sammanfattningsvis, det tar tid att växa i bergen. Låt det ta tid och njut av allt du upplever därute. Lyssnar du dessutom inåt och är närvarande i dina äventyr så är sannolikheten också större att du kommer i kontakt med naturen och både upplever och lär ännu mer av dina dagar ute i snön.


Nu ser jag fram emot nästa vintersäsong och hoppas få träffa dig därute!


Varma bergshälsningar, Johanna Nygård Founder och guide i Systrar i bergen AB.


Riksgränsen Topptursweekend maj 2021.





Kommentare


bottom of page